close
L1501_Frontloader_front103

Kampklar og kanonstærk Kubota – Fritidsmarkedet har testet vores Kubota L1-382 traktor

FriGear tester spritny kompakttraktor fra Kubota.

Uanset om man er anlægsgartner, har et hestestutteri eller et mindre landsted, så har man ofte brug for en eller anden form for traktor. Afhængigt af ens behov kan man få helt små traktorer eller kæmpe store modeller, der breder sig over hele vejen.

Fordelen ved de helt små minitraktorer er, at de kan komme frem de fleste steder, men til gengæld mister man så lidt styrke.

Men et eller andet sted på middelvejen, der kan man finde en kombination af kræfter og smidighed, og det er her, at Kubota med deres helt nye model L1-382 stormer ind.

Og den fik vi på FriGear lov at lege med i et par uger.

Nyeste teknologi

Kubotas nye L1-382 kompakttraktor kommer med firmaets nyeste teknologi, hvilket blandt andet betyder, at den selvfølgelig overholder de nyes Stage V motorkrav, og så har designet fået sig en overhaling.

L1-382 kommer med 38 hestekræfter, der leves af producentens egen trecylindrede dieselmotor. Det vil sig, at vi befinder os godt oppe af listen, når det handler om kræfter hos en kompakttraktor.

Man kan frit vælge, om man vil have maskinen med manuelt gearskifte eller hydrostatgear, og vores testmodel kom med det sidste. Det betyder, at man har tre forskellige gear-indstillinger: Lav, mellem og høj, og så er det ellers bare at træde på pedalen for at komme frem, og for at bakke skal man blot træde med hælen på samme pedal. Enkelt og effektivt.

Kubotas kompakttraktor er forsynet med et PTO-udtræk med 540 omdrejninger i minuttet, servostyring og hydraulik, ganske som man finder det på de fleste moderne traktorer.

Selv om traktoren er en fornøjelse at køre med, så er den – når alt kommer til alt – ikke så praktisk, hvis den ikke er forsynet med redskaber, og i vores tilfælde kom maskinen med Kubotas egen frontlæsser LA525 samt en dejlig bred slagleklipper, perfekt til at tage sig af det lange græs. Og mere til.

Brugervenlig

Det første man lægger mærke til er, hvor nem Kubotaen er at betjene. Når man først lige har lokaliseret de forskellige håndtag og knapper, så føles arbejdet som en leg. De to håndtag/joystick til betjening af front- og bagmonterede redskaber er så nemme at arbejde med, at enhver uden problemer kan håndtere de tunge redskaber.

Maskinen har en meget lille venderadius, hvilket gør, at man kan komme frem langt flere steder end maskinens størrelse egentlig antyder, og alting foregår i et roligt tempo.

Selv tilkobling af PTO’en til slagleklipperen foregik uden de sædvanlig ryk. Det er bare at holde koblingen nede, slå PTO-knappen til ved lave omdrejninger, og så er det ellers bare at skrue op for musikken. Koblingen har den yderligere fordel, at man kan skifte fra lav til mellem gear – uden at slå PTO’en fra.

Konklusion

Kubotas L1-382 er selvfølgelig udstyret med firhjulstræk, og den har absolut ingen problemer med at komme frem i terrænet samtidigt med, at den trækker tunge redskaber, og det luksuriøse sæde, der kan tilpasses føreren, gør, at man sidder komfortabelt og i øvrigt med en glimrende udsigt.

Alle komponenterne i Kubota L1-382 kommer fra producentens egne fabrikker, og det er tydeligt at mærke; alt spiller sammen. Frontlæsseren er specielt tilpasset traktoren, og den er udstyret med et hurtig-skifte system, der gør det nemt at sætte andre redskaber på.

Har man behov for en kraftig og yderst brugervenlig kompakttraktor, så er Kubota L1-382 et perfekt valg, og så er den endog ualmindelig smuk.

Se filmen her: https://www.fritidsmarkedet.dk/teknik/frigear/artikel/116419-kampklar-og-kanonstark-kubota